KLM maakte woensdag bekend dat haar routenetwerk bijna op volle sterkte werkt, aangezien het aantal bestemmingen binnen Zuid-Amerika en het Caribisch gebied toeneemt, en het niveau van 2019 bereikte met 17 bestemmingen aan het einde van het kwartaal. Het aantal vliegtuigen te volgen neemt dus toe voor de lange afstandsvluchten.
Bestemmingen die momenteel in Zuid-Amerika worden bediend, zijn onder meer Rio de Janeiro en São Paulo, Brazilië; Santiago, Chili; Je kan ook een vliegtuig volgen naar Bogota, Colombia en San José en Liberia, Costa Rica. Beide bestemmingen in Costa Rica zijn onlangs toegevoegd aan het zomerschema van 2021 met vluchten die drie keer per week plaatsvinden op dinsdag, donderdag en zaterdag.
Vluchten te volgen in het Caribisch gebied binnen door Nederland gecontroleerd gebied zijn onder meer Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten. Deze bestemmingen zullen de komende weken een groter aantal wekelijkse vertrekken zien dan in 2019. Ondertussen zal KLM voor het winterschema van 2021 vluchten openen naar twee nieuwe bestemmingen, Port of Spain, Trinidad en Tobago, evenals Bridgetown, Barbados. De vluchten gaan drie keer per week met de Airbus A330 op maandag, donderdag en zaterdag.
Deze bestemmingen zullen de toename van het vrijetijdsverkeer vanuit Europa na de pandemie aanvullen.
“Het is geweldig nieuws dat ons netwerk in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika zo goed als terug is op zijn oude sterkte”, zegt KLM-president en CEO Pieter Elbers in een verklaring. “We exploiteren momenteel ons hele wereldwijde netwerk op 60% capaciteit met 40% van de passagiers. We doen dit op een veilige en verantwoorde manier, waarvoor we zijn beloond met APEX Diamond Status voor gezondheidsveiligheid. De volgende stap zal zijn om de capaciteit uit te breiden en, zodra de situatie het toelaat, natuurlijk meer passagiers aan boord van onze vluchten te verwelkomen.”
Tijdens de pandemie heeft KLM zich uitgesproken over haar netwerkstrategie. In tegenstelling tot andere luchtvaartmaatschappijen, is KLM gretig geweest in het behouden van haar bestemmingen vanuit haar basis in Amsterdam-Schiphol. De vervoerder had liever grote frequentieverlagingen, in plaats van een bestemming volledig van het netwerk te schrappen. Als gevolg hiervan behield de vervoerder gedurende de laatste maanden van 2020 ongeveer 90% van zijn bestemmingen, terwijl de capaciteit in de vorm van beschikbare stoelkilometers (ASK’s) daalde tot ongeveer 50%.
Bepaalde bestemmingen binnen Zuid-Amerika en het Caribisch gebied laten alleen essentiële reizen toe. Daarom kunnen er reisbeperkingen gelden naast bepaalde landen die reizigers verplichten om verplichte quarantaine te ondergaan. Zeker is wel dat er steeds meer vliegtuigen zijn te volgen richting het gebied.